Warum spricht niemand über Blasenschwäche in der Schwangerschaft?
Gezondheid en zorg

Waarom praat niemand over blaaszwakte tijdens de zwangerschap?

Ze kijken uit naar hun baby, maar plotseling ontstaat er een probleem waar niemand over praat: Blaaszwakte. Ja, je leest goed. Terwijl je je voorbereidt op de geboorte, kan het gebeuren dat je lichaam zich plotseling anders gedraagt ​​- en het gaat ook om je bubbel. Maar maak je geen zorgen, ze zijn niet alleen. Blaaszwakte treft veel vrouwen tijdens de zwangerschap en na de geboorte. Het beste: je kunt er iets aan doen!

Blaaszwakte tijdens de zwangerschap - normaal of alarmerend?

Vraag je je af of het normaal is dat je plotseling niet zoveel controle over je bubbel hebt als je wilt hoesten, lachen of gewoon de bus wilt nemen? Ja, het is normaal, maar het kan hen frustreren. Tijdens de zwangerschap wordt haar hormonale balans gek en drukt het gewicht van je baby ook op de blaas. Over 30 % van de zwangere vrouwen ervaring Stressincontinentie - Onvrijwillig urineverlies in het geval van fysieke inspanning.

Maar waarom praat niemand erover? Omdat het een beetje beschamend is? Onjuist! Het is tijd om dit onderwerp openlijk aan te pakken. Je lichaam doet iets ongelooflijks, zodat hij ook ondersteuning nodig heeft.

30% van de vrouwen lijdt aan blaaszwakte tijdens de zwangerschap, diagram

Waarom gebeurt dat? En wanneer stopt het eindelijk?

De daders worden genoemd Hormonen En Druk. Tijdens de zwangerschap zijn hormonen losgekomen progesteron En Ontspannen Je bekkenbodemspieren om ruimte te maken voor de baby. Maar dat heeft ook zijn prijs: de spieren die hun blaas beheersen, zijn verzwakt. En dan zou er de druk zijn: haar groeiende baby neemt veel ruimte in beslag en drukt op haar blaas. Het kan dus gebeuren dat je plotseling een klein "ongeluk" hebt met het niezen.

Wanneer stopt dat? Goede vraag! Soms onmiddellijk na de geboorte, maar helaas kan de blaaszwakte nog een tijdje bestaan ​​na de zwangerschap. Tot 60 % De vrouwen rapporteren over incontinentieproblemen in de maanden na de geboorte.

Vrouw in ondergoed houdt een hand op de maag

Hoe is een blaaszwakte merkbaar tijdens de zwangerschap?

Blaaszwakte tijdens de zwangerschap drukt zich uit in verschillende vormen, afhankelijk van de oorzaak en de individuele fysieke toestand. De meest voorkomende vorm is dat StressincontinentieDat wordt geactiveerd door de druk van de groeiende baby en hormonale veranderingen. Hier zijn de belangrijkste symptomen die wijzen op de zwakte van de blaas tijdens de zwangerschap:

Onvrijwillig urineverlies in het geval van fysieke inspanning

Vrouwen verliezen vaak ongecontroleerde urine:

  • Hoest
  • Niezen
  • Lachen
  • Zware objecten tillen
  • Sportieve activiteiten

Dit verlies van urine is te wijten aan de verhoogde druk in de buik, die ook de blaas bevat.

Verhoogde drang om te urineren

Veel zwangere vrouwen melden een frequentere drang om te urineren, vooral in de latere fasen van de zwangerschap. De groeiende baby zet druk uit op de blaas, wat betekent dat het minder urine kan besparen. Soms komt de drang om plotseling voor te plassen, en er is weinig tijd om het toilet te bereiken.

Gevoel van onvolledige blaas leegmaken

Een ander symptoom kan het gevoel zijn dat de blaas niet volledig werd geleegd, zelfs nadat hij op het toilet was. Dit wordt vaak veroorzaakt door de veranderde locatie van de blaas en de druk van de baby.

Ongecontroleerd verlies van urine bij het veranderen van posities

Sommige vrouwen ervaren een verlies van urine bij Sta op van zitten, Draai je om in bed Of met andere snelle bewegingen, omdat de druk op de blaas op deze momenten abrupt toeneemt.

Verzwakking van de bekkenbodem

Hormonale veranderingen maken het weefsel en de spieren los, vooral de Bekkenbodemdie de controle over de blaas kan beïnvloeden. Dit is vooral duidelijk in het geval van een onvrijwillig verlies van urine in het geval van een last.

Oorzaken:

De belangrijkste oorzaken van blaaszwakte tijdens de zwangerschap zijn:

  • Hormonale veranderingen: Hormonen zoals progesteron en relaxin lossen het weefsel los om ruimte te maken voor de groeiende baby. Dit verzwakt de bekkenbodem.
  • Mechanische druk: Het gewicht van de baby oefent druk uit op de blaas, die het opslagvolume van de blaas vermindert en leidt tot drang om te urineren.

Wat gebeurt er na de zwangerschap? Waarom stopt incontinentie niet gewoon?

Dit is waar de schok komt: alleen omdat je baby niet langer mechanisch op de blaas drukt, betekent niet dat je bubbel onmiddellijk weer volledig functioneel is. Postpartale incontinentie is een echt onderwerp. Na de geboorte heeft uw bekkenbodem tijd nodig om te herstellen - vooral als u een vaginale geboorte- of geboortewonden had die de spieren verder verzwakte.

Maar maak je geen zorgen, dat betekent niet dat je voor altijd met blaaszwakte moet leven. Er zijn veel manieren om je bekkenbodem opnieuw te versterken.

In de acute tijd waarin u lijdt aan een ongecontroleerd urineverlies, maken gerichte aids het dagelijks leven gemakkelijker voor u. Zijn bijzonder nuttig Incontinentie -inserts, omdat deze disret, absorberend en niet van buitenaf zichtbaar is. Omdat vocht kan leiden tot huidirritatie in het genitale gebied, is een speciale en consistente Huidverzorging essentieel. Kan gewoon onderweg zijn Natte doekjes vertegenwoordigen nuttige zorg. U kunt dit gemakkelijk in uw zak opslaan.

Zwangere vrouw doet vloeroefeningen om de bekkenbodem te versterken

Hoe kunt u de zwakte van de blaas voorkomen - tijdens en na de zwangerschap?

Gelukkig zijn er manieren om uw risico op blaaszwakte tijdens de zwangerschap te verminderen en vervolgens. Hier zijn enkele tips die echt helpen:

1. Waarom is de bekkenbodemtraining van de Gamuchangers?

  • Laten we praten over de ware helden in dit verhaal: dat Bekkenbodemtraining. Een sterke bekkenbodemtraining kan wonderen verrichten om uw blaas (en uw trots) te herwinnen. Studies tonen aan dat regelmatige training van de bekkenbodem het risico op incontinentie na de geboorte aanzienlijk kan verminderen. En ja, dat betekent dat je waarschijnlijk vaker "kegeloefeningen" zult doen dan je zou willen. Trouwens: veel vrouwen beginnen pas met bekkenbodemtraining na de geboorte. Als u er echter bij begint tijdens de zwangerschap, heb je een echte voorsprong. Het effect? Ze zijn "in de race" sneller en het risico op langdurige problemen wordt drastisch verminderd.

2. Aandacht bij zwaar tillen

Zwaar tillen tijdens de zwangerschap Als u voorzichtig bent, als het risico op verwondingen, rugpijn en, in het ergste geval, kan dit de complicaties voor de zwangerschap vergroten. Maar Wanneer wordt een gewicht als "zwaar" of "te zwaar" beschouwd?

Algemene aanbevelingen:
  • Lichtbelasting (tot 5 kg) zijn meestal probleemloos zolang er geen gezondheidsbeperkingen zijn en de lifttechnologie correct wordt toegepast.
  • Medium -grootte belastingen (ongeveer 5-10 kg) kan vaak worden gedragen zonder grote problemen in de vroege fasen van de zwangerschap, maar moeten tijdens de zwangerschap worden vermeden of verminderd - vooral in het derde trimester.
  • Zware ladingen (boven 10 kg) moet worden vermeden omdat dit de druk op de bekkenbodem en de achterspieren verhoogt. Vooral in het laatste trimester kan het tillen van zware gewichten het risico op rugpijn, bekkenbodemproblemen en zelfs voortijdige arbeid verhogen.

Factoren die bepalen of een gewicht "te zwaar" is:

  • Zwangerschapsfase: in de vroege zwangerschap kunnen veel vrouwen nog steeds meer dragen, maar in het tweede en derde trimester, wanneer de buik groeit en de bekkenbodem meer gestrest is, moeten het tillen van zwaar ladingen worden verminderd.
  • Fysieke fitheid: vrouwen die regelmatig sporten en in goede fysieke conditie zijn, kunnen meestal iets meer optillen, maar moeten ook aandacht besteden aan waarschuwingssignalen zoals pijn of ongemak.
  • Lifting Technology: de juiste tillen van de benen (niet van de achterkant) is belangrijk om verwondingen te voorkomen.
  • Pre -bestaande problemen: vrouwen met een geschiedenis van rugpijn of andere gezondheidsproblemen moeten bijzonder voorzichtig zijn en laden zo laag mogelijk houden.

    3. Hoe beïnvloedt het type bevalling de mogelijke blaaszwakte?

    De Soort geboorte - Of het nu vaginaal is of door een keizersnede - een significante impact op het risico van een Blaaszwakte (Urine -incontinentie) na de bevalling. Beide geboortemethoden brengen verschillende risico's met zich mee, vooral met betrekking tot de belasting op de bekkenbodem en de blaas. Hier is een samenvatting van de belangrijkste verschillen:

    Vaginale geboorte en blaaszwakte

    Bij een vaginale geboorte Het risico op blaaszwakte is hoger in vergelijking met een keizersnede, omdat de bekkenbodem, de spieren en zenuwen meer gestrest zijn in het bekkengebied. De volgende factoren dragen hieraan bij:

    • Druk op de bekkenbodem: Tijdens de geboorte moet de bekkenbodem bestand zijn tegen een enorme druk, wat kan leiden tot overbelasting of schending van de spieren. Dit verhoogt het risico op stressincontinentie, vooral met herhaalde of moeilijke geboorten.
    • Geboorte -verwondingen: Damm tranen of sneden (episiotomieën) en instrumentele levering (bijv. Tang of zuigklok geboorte) kunnen ook het weefsel en de zenuwen in het zwembad beschadigen.
    • Verzwakking van de zenuwen: De druk van de baby op de blaas en de omliggende zenuwen tijdens de geboorte kan leiden tot een tijdelijke of langdurige verzwakking van de zenuwen, die verantwoordelijk zijn voor de blaascontrole.

    Studies tonen dat over 30-50 % van de vrouwen Lijden aan tijdelijke blaaszwakte na een vaginale geboorte. Voor velen verbeteren de symptomen binnen de eerste paar maanden, vooral met gerichte bekkenbodemtraining. Voor sommige vrouwen blijft de blaaszwakte echter op de lange termijn, vooral na verschillende geboorten of met ernstige bekkenbodemletsels.

    Keizersnede en blaaszwakte

    Vrouwen die per Keizersnede Eisend heeft meestal een lager risico op de zwakte van de postpartumblaas, omdat de bekkenbodem minder gestrest is tijdens de geboorte. Desondanks zijn er enkele belangrijke punten om te overwegen:

    • Verminderde bekkenbodembelasting: Aangezien de keizersnede de bekkenbodem passeert, bestaat er minder risico op verwondingen of overbelasting, wat het risico op blaaszwakte vermindert.
    • Latere incontinentierisico's: Zelfs als keizersnede het risico op incontinentie op korte termijn verminderen, zijn er aanwijzingen dat langetermijnfactoren zoals langetermijn Schitterend Of kan de buikspieren veranderen. Bovendien beschermt een keizersnede niet volledig tegen incontinentie, sindsdien Zwangerschap zelf Een belangrijke belasting voor de bekkenbodem.

    Volgens studies gaat het risico op blaaszwakte na een keizersnede over 10-20 %, zo aanzienlijk lager dan met vaginale geboorten.

    Vrouw houdt haar handen voor je gezicht vast en schaam je

    We praten over blaaszwakte tijdens de zwangerschap en breken een sociaal taboe

    Misschien heb je het gevoel dat niemand erover praat - en dat is waar! Blaaszwakte is een taboe -onderwerp omdat veel vrouwen zich hiervoor schamen. Maar dat moet stoppen! Het is tijd om dit onderwerp op de voorgrond te plaatsen. Het treft tenslotte miljoenen vrouwen wereldwijd - en er is geen reden om dat te verbergen. Je bent sterk, je lichaam is sterk en soms heeft je lichaam ook een pauze nodig.

    Waarom voelen veel vrouwen zich schamen?

    • Taboe van het onderwerp: in veel bedrijven wordt blaaszwakte of incontinentie niet openlijk gesproken. Het wordt beschouwd als een probleem dat ouderen treft, wat betekent dat jonge vrouwen zich ongemakkelijk voelen wanneer ze ermee worden geconfronteerd.
    • Sociale verwachtingen: zwangere vrouwen worden vaak gepresenteerd als sterk en "bloeien", waardoor fysieke problemen zoals zwakte als zwakte kunnen worden gezien. Veel vrouwen willen niet toegeven dat ze vechten met dit soort uitdagingen omdat ze het gevoel hebben dat ze niet het gevoel hebben dat ze niet voldoen aan de sociale verwachtingen van zwangerschap.
    • Gênante momenten: situaties zoals ongecontroleerd verlies van urine in het openbaar, lachen, hoesten of niezen kunnen ertoe leiden dat vrouwen zich terugtrekken en proberen deze problemen te verbergen. Dit kan leiden tot sociaal isolement en een gevoel van schaamte.

    De Gevoel van schaamte kan leiden tot vrouwelijke aarzeling, praten over hun blaaszwakte of op zoek naar hulp. Het probleem wordt vaak verborgen of afgespeeld, hoewel er behandelbare oplossingen zijn. Dit kan niet alleen de kwaliteit van leven beperken, maar ook het genezingsproces uitstellen, omdat effectieve maatregelen zoals zoals Bekkenbodemtraining, worden niet vroeg gebruikt.

    Hoe kun je omgaan met het gevoel van schaamte?

    • Openheid creëren: het is belangrijk om te weten dat u niet alleen bent. Veel vrouwen hebben vergelijkbare ervaringen tijdens de zwangerschap of na de geboorte. Door met uw arts of verloskundige te praten, kunt u het onderwerp normaliseren en geschikte hulp gebruiken.
    • Bekkenbodemtraining: een van de meest effectieve maatregelen voor de preventie en behandeling van blaaszwakte is bekkenbodemtraining. Dit versterkt de spieren en kan zelfvertrouwen terugbrengen naar uw eigen fysieke controle.
    • Onderwijs en uitwisseling: de uitwisseling met andere vrouwen in soortgelijke situaties----het is in zelfhulpgroepen of online forums-kan helpen om te overwinnen en ondersteuning te vinden. Verlichting over de frequentie van het probleem en de biologische redenen erachter kan ook helpen schaamte te verminderen.

       

        Wie zijn de belangrijkste contacten?

        Contactpersoon voor blaaszwakte tijdens de zwangerschap: fysiotherapie, verloskundige, uroloog, huisarts, gynaecoloog

        Blaaszwakte is een bijzonder gevoelig onderwerp, vooral wanneer het jonge vrouwen tijdens de zwangerschap beïnvloedt. Naast alle fysieke verandering, een grote last voor veel vrouwen. Het is daarom belangrijk om aan de zijkant een professioneel en gevoelig contact te hebben. De volgende professionele groepen omvatten de specialisten:

         

        Gynaecoloog/ gynaecoloog

        Uw eerste contactpunt voor blaaszwakte tijdens de zwangerschap moet uw gynaecoloog of gynaecoloog zijn. U kunt uw symptomen beoordelen, ervoor zorgen dat er geen ernstige oorzaken meer zijn en u gerichte aanbevelingen geven voor behandelingen en preventiemaatregelen. U kunt u indien nodig ook naar andere specialisten overbrengen.

        uroloog

        A uroloog Gespecialiseerd in de urinewegziekten en kan u specifiek helpen met blaaszwakte tijdens de zwangerschap. U kunt een preciezere diagnose stellen en erachter komen of er anatomische oorzaken of disfunctie van de blaas zijn die moet worden behandeld.

        verloskundige

        Verloskundigen zijn vaak zeer goed geïnformeerd over typische problemen tijdens de zwangerschap, waaronder zwakte van de blaas. U kunt niet alleen ondersteunende maatregelen aanbevelen, zoals bekkenbodemtraining, maar suggereren ook natuurlijke benaderingen of ademhalingstechnieken om uw blaasregeling te verbeteren.

        Fysiotherapeut voor bekkenbodemtraining

        A Fysiotherapeut, die gespecialiseerd is in bekkenbodemtraining, kan een geweldige steun zijn. Je kunt je gerichte oefeningen laten zien om de spieren in de bekkenbodem te versterken en zo de controle over de blaas te verbeteren. Fysiotherapie kan helpen om de zwakte van de blaas effectief te behandelen tijdens de zwangerschap en na de geboorte.

        Huisarts

        De huisarts kan ook een eerste contactpunt zijn met lichte blaaszwakte. U kunt algemene gezondheidstips geven en u, indien nodig, overbrengen naar een specialist als een uroloog of gynaecoloog. Bovendien is de huisarts meestal het eerste contactpunt voor gezondheidsproblemen. Meestal is de vertrouwensrelatie het grootst tegenover hem. 

        Laat een reactie achter

        Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.