Warum Händedesinfektion jetzt wichtiger denn je ist
Verpleegkundige

Waarom handdesinfectie belangrijker is dan ooit

Met het veranderlijke weer in de lente, wat vaak leidt tot temperatuurschommelingen, wordt ons immuunsysteem bijzonder uitgedaagd. De combinatie van koude, wind en plotseling beginwarmte kan ons verdedigingssysteem verzwakken en de gevoeligheid voor infecties vergroten. Virussen en bacteriën die verkoudheid, griep of gastro -intestinale ziekten veroorzaken, maken van deze gelegenheid gebruik om zich te verspreiden. De rechterhanddesinfectie is een effectieve manier om zichzelf te beschermen tegen deze ziekteverwekkers. 

Het belang van handdesinfectie 

Onze handen zijn een hoofdtransmissiepad voor ziekteverwekkers. Ze komen in contact met oppervlakken die kunnen worden vervuild met virussen en bacteriën zoals deurgrepen, leuningen en zelfs onze eigen smartphones. Als we dan ons gezicht in bepaalde mond, neus of ogen aanraken, is de manier voor deze ziekteverwekkers vrij om ons lichaam binnen te dringen en infecties te veroorzaken. 

Inzicht in de huidflora: ingezetene en tijdelijke ziektekiemen 

Onze huid herbergt twee soorten bacteriële flora: de inwoner en de vergankelijk Flora.  

De Resident Flora Bestaat uit micro -organismen die permanent op onze huid leven en meestal geen ziekten veroorzaken. Deze bacteriën helpen ons zelfs te beschermen tegen schadelijke ziektekiemen door te voorkomen dat ze zich op onze huid vestigen en toenemen. 

De Voorbijgaande flora Beschrijft bacteriën die alleen tijdelijk op de huid kunnen worden gevonden. Deze bacteriën maken meestal geen deel uit van onze natuurlijke huidflora en kunnen onder bepaalde omstandigheden ziekten veroorzaken.  

Uw handen wassen of desinfecteren? 

Was je handen is het proces waarin u mechanisch vuil verwijdert met water en zeep en micro -organismen. Het grondige wrijven en schrobben, vooral tussen de vingers en onder de nagels, elimineert zichtbaar vuil en bacteriën en virussen. Het is vooral belangrijk na het toilet, contact met rauw voedsel of wanneer de handen duidelijk vies zijn. Het is belangrijk om te weten dat micro -organismen worden verwijderd bij het wassen van handen, maar niet of slechts gedeeltelijk gedood. 

Desinfecteren Gebruikt alcohol -gebaseerd middelen om de meeste ziektekiemen in handen te doden of het onschadelijk te maken. Deze methode is effectief tegen veel bacteriën en virussen en biedt een snelle hygiëne -oplossing als er geen water en zeep beschikbaar zijn. Desinfectiemiddelen zijn ook geschikt om een ​​extra beschermingsniveau te bieden na het wassen van de handen, vooral in risicovolle omgevingen zoals ziekenhuizen. 

Wanneer moet u uw handen desinfecteren? 

Grondige handdesinfectie is vooral belangrijk: 

  • Voor en na het eten 
  • Na het gebruik van het toilet 
  • Na contact met afval 
  • Na het aanraken van oppervlakken in openbare ruimtes, b.v. B. in transport of winkels 
  • Voor en na contact met ziek 
  • Na niezen, hoesten of sluipen 
  • Voordat u baby's of immuungecompromitteerde mensen aanraakt 

 Instructies voor de juiste handdesinfectie 

  1. Selecteer Desinfectiemiddel: Gebruik een medium met ten minste 60% alcoholgehalte. Het kan een gel of vloeistof zijn, afhankelijk van de persoonlijke voorkeur en huidtype. 

  2. HOOGTE AANVAARDIGHEID TOEGEN: Zet een voldoende hoeveelheid desinfectiemiddel op de droge palm om beide handen volledig te kunnen bedekken. 

  3. Inwrijven: Wrijf het desinfectiemiddel over alle delen van uw handen, inclusief palmen, rug, tussen de vingers, onder de nagels en op de polsen. 

  4. Laat absorberen: Laat het ontsmettingsmiddel volledig in de lucht drogen. Veeg niet of spoel uw handen niet af omdat dit de effectiviteit vermindert. 

Hoe werken desinfectiemiddelen? 

Desinfectiemiddelen die bedoeld zijn voor de menselijke huid bevatten meestal chemische stoffen op een alcoholische basis die een gericht effect hebben op micro -organismen. Deze alcohol vernietigt de eiwitten en structuren in de cellen van de micro -organismen, wat leidt tot de ziektekiemen sterven.  

Bij het kopen van een desinfectiemiddel is het spectrum van effecten bijzonder belangrijk. Op het productlabel kunt u informatie vinden over welke soorten micro -organismen de middelen effectief zijn. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen verschillende hoofdcategorieën van effectiviteit: 

  • Bacteriedodend: Effectief tegen bacteriën 
  • Levurocide: Effectief tegen gistpaddestoelen 
  • fungicide: Effectief tegen paddestoelen 
  • Sporicide: Effectief tegen sporen 
  • Beperkte virucid: Effectief tegen omhulde virussen 
  • Beperkte Viruzid Plus: Effectief tegen specifieke omhulde virussen en bepaalde niet -verzamelde virussen 
  • Virucid: Effectief tegen alle virussen 

Deze divisie helpt gebruikers het juiste ontsmettingsmiddel te selecteren voor hun specifieke behoeften en ervoor te zorgen dat ze effectieve bescherming krijgen tegen de relevante micro -organismen.  

Maar wat gebeurt er met de natuurlijke huidflora? Hoewel desinfectiemiddel tot doel heeft schadelijke ziektekiemen te elimineren, kunnen ze ook de nuttige bacteriën van de resident huidflora beïnvloeden (zoals hierboven al uitgelegd, bestaat deze ingezeten flora uit micro -organismen die permanent op onze huid leven en normaal functies beschermen). Met frequent gebruik van desinfectiemiddelen kan deze nuttige flora ook worden verminderd, waardoor de huid gevoeliger kan worden voor infecties. Het is daarom belangrijk om desinfectiemiddelen op een gerichte en zorgvuldige manier te gebruiken, vooral in situaties waarin er een hoog risico bestaat op overdracht van ziekten. 

Preventie van nosocomiale infecties

Nosocomiale infecties, vaak ook wel ziekenhuisinfecties genoemd, zijn infecties die patiënten verwerven tijdens een verblijf in het ziekenhuis en die niet gerelateerd zijn aan hun oorspronkelijke diagnose of hun reden voor de briefing. Deze infecties kunnen ernstige effecten hebben die de behandelingstijd verlengen en in sommige gevallen zelfs fataal. Een sleutel tot preventie van deze infecties is effectieve handhygiëne, vooral handdesinfectie.  

Handhygiëne is de eenvoudigste en meest effectieve manier om nosocomiale infecties te voorkomen. Het is cruciaal dat medisch personeel, patiënten en bezoekers het belang van handhygiëne begrijpen en de handen regelmatig en correct desinfecteren: in het bijzonder:  

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de "5 momenten van handdesinfectie" gedefinieerd om de veiligheid van patiënten te waarborgen en het risico op infecties te minimaliseren. Deze vijf belangrijke momenten zijn:  

 

  1. Voordat contact met de patiënt is: De handen moeten worden gedesinfecteerd voordat u direct contact hebt met een patiënt. Dit beschermt de patiënt tegen schadelijke ziektekiemen die in handen kunnen zijn.  

  2. Voor aseptische activiteiten: Voordat u aseptische acties uitvoert, zoals het leggen van een katheter of een injectie, moeten de handen grondig worden gedesinfecteerd.  

  3. Na contact met mogelijk besmettelijk materiaal: Nadat u in contact bent gekomen met lichaamsvloeistoffen of andere potentieel besmettelijke materialen, is het cruciaal om uw handen te desinfecteren om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen.  

  4. Na contact met de patiënt: Onmiddellijk na contact met een patiënt moet u uw handen reinigen om uzelf te beschermen tegen mogelijke ziekteverwekkers en niet naar anderen over te dragen.  

  5. Na contact met de patiëntomgeving: Zelfs als u geen direct contact hebt met een patiënt, kunnen oppervlakken in de omgeving van de patiënt besmet zijn met ziekteverwekkers. Daarom moeten de handen worden gedesinfecteerd na contact met objecten of oppervlakken in de buurt van de patiënt.  

Deze vijf momenten zijn van centraal belang om de overdracht van gezondheidszorginfecties te voorkomen en zowel patiënten als gezondheidspersoneel te beschermen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze momenten en consequent handhygiëne te implementeren.  

Verschil tussen vloeibaar desinfectiemiddel en gel 

Bij het kiezen van het juiste desinfectiemiddel zijn er vaak vloeistofmiddelen en gels beschikbaar. Vloeibare desinfectiemiddelen drogen meestal sneller en voelen zich minder plakkerig op de handen. Gels daarentegen kunnen een ietwat dikkere consistentie hebben die een langere belichtingstijd op de huid mogelijk maakt, wat voordelig kan zijn voor zeer droge handen. Beide formulieren zijn effectief zolang ze correct worden toegepast en het aanbevolen alcoholgehalte hebben. Het aanbevolen alcoholgehalte in handdesinfectiemiddelen ligt meestal tussen 60% en 95%. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) bevelen een alcoholgehalte van ten minste 60% aan voor de effectieve moord op de meeste virussen en bacteriën. Producten met een alcoholgehalte in dit gebied zijn effectief in het verminderen en elimineren van de meeste ziekteverwekkers in de handen. 

Conclusie

Een grondige desinfectie van de hand is een eenvoudige maar uiterst effectieve manier om de verspreiding van ziekten te voorkomen en uw eigen gezondheid te beschermen. Door de juiste producten te gebruiken en de aanbevolen technologie te volgen, kunt u ervoor zorgen dat de handen vrij blijven van schadelijke ziektekiemen zonder de nuttige huidflora te veel te beïnvloeden. Vooral in tijden van een verhoogd risico op infecties, is het belangrijker dan ooit om handhygiëne serieus te nemen en het te integreren als een integraal onderdeel van de dagelijkse routine. 

Trefwoorden:

laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat opmerkingen moeten worden goedgekeurd vóór publicatie.