Mann und Frau tanzen am Strand
Verpleegkundige

Maar vergeet niet verloren te zijn: alles wat je moet weten over Alzheimer.

Gezien de wereld Alzheimer -tag moet dit artikel uitgebreide informatie geven over deze vorm van dementie. Wat zijn vroege tekenen van de ziekte van Alzheimer en hoe kunnen familieleden correct omgaan met de diagnose? De wereld van Alzheimer is bedoeld om informatie te verstrekken en het onderwerp aan het publiek te brengen. De dementie van Alzheimer is een van de meest voorkomende dementie en neemt aanzienlijk toe als gevolg van demografische verandering in de komende jaren. In 2023 woonden ongeveer 1,8 miljoen mensen getroffen door dementie in Duitsland. Volgens de huidige schattingen zou dit aantal in 2025 met bijna een miljoen moeten toenemen. Het is des te belangrijker om de meest voorkomende oorzaken van dementie en vroege kentekenplaten van de ziekte te kennen. In dit artikel leert u alles over de ziekte en wat u kunt doen als een ten opzichte van de kwaliteit van leven van de zieken.

 

Wat is de dementie van Alzheimer?

 

De dementie van Alzheimer is de meest voorkomende dementievorm. De dementie van Alzheimer ontstaat wanneer zenuwcellen geleidelijk in de hersenen sterven. Tot nu toe is het bekend dat eiwitafzettingen plaques in de hippocampus worden genoemd bij patiënten met Alzheimer. Als gevolg hiervan sterven zenuwcellen en zijn er steeds meer cognitieve beperkingen. Bovendien wordt een ander eiwit genaamd tau -eiwit in de hersenen vermoed, dat zo is veranderd dat het niet langer de voedingsstoffen en stabiliteit van de hersencellen kan vervullen. Dementie heeft een steeds verslechterder wordende geheugen, taalstoornissen, problemen in planningsgedrag en concentratie en aandachtsstoornissen. De dementie van Alzheimer is niet te genezen. Er zijn echter methoden voor drugs en niet -drug om dementie positief te beïnvloeden. Speciale antilichaammedicatie moet de zojuist genoemde plaques verwijderen en zo de progressie van de ziekte vertragen. U kunt het onderzoeksproces vandaag niet stoppen. Risicofactoren - d.w.z. aandoeningen die de kans op een ziekte vergroten - zijn diabetes, depressie, hoge bloeddruk, roken en sterk alcoholgebruik, obesitas, weinig sociale contacten, gehoorverlies en laag onderwijs. Al deze genoemde dingen zijn geen primaire triggers van de ziekte van Alzheimer, ze verhogen alleen het risico op het ontwikkelen van Alzheimer. Er zijn ook enkele beschermende factoren, d.w.z. de kans beïnvloeden om Alzheimer te ontwikkelen. Dit zijn een goede training, goede lichamelijke en mentale activiteit, een goede sociale omgeving en een evenwichtig dieet en een laag alcoholgebruik. De diagnose van Alzheimer en de symptomen geassocieerd met de bijbehoren kunnen eng zijn en leiden tot grote onzekerheid, daarom is het des te belangrijker om een ​​stabiel netwerk om zich heen te hebben en de persoon liefdevol en tolerant te bereiken.

Grafiek, met verschillende vormen van dementie

Symptomen van de dementie van Alzheimer

Dementie wordt altijd geassocieerd met verhoogde vergeetachtigheid. Maar achter de ziekte is er veel meer dan alleen vergeetachtigheid. Het verloop van de ziekte kan er in elke persoon soms anders uitzien, maar het is hetzelfde.

 

  • geheugen: Met de voortgang van de ziekte neemt de geheugenprestaties af. Dit beïnvloedt kortetermijngeheugen en later het langetermijngeheugen. Problemen in het korte termijngeheugen worden uitgedrukt door het feit dat de getroffen mensen niet langer kunnen onthouden, zoals besproken inhoud, zoals boodschappenlijsten of de informatie van een tekst die zojuist is gelezen. Tekorten in het langetermijngeheugen drukken zich uit door niet langer gebeurtenissen uit hun eigen leven te onthouden, zoals bruiloften of grote verjaardagsfeestjes.
  • Taal: Aanvankelijk kan de dementie van Alzheimer merkbaar zijn in de taal door niet meer naar de persoon te komen of ze kunnen hun zin niet langer afmaken. Dit gaat vaak gepaard met het feit dat u de draad verliest en dat een lang gesprek niet langer mogelijk is.
  • Verandering in essentie: In de loop van de ziekte kunnen er diepgaande veranderingen in persoonlijkheid zijn. Deze verandering kan volledig in tegenstelling tot de persoonlijkheid in gezonde toestand zijn. Mensen kunnen steeds meer agressiviteit vertonen, bijvoorbeeld als ze gefrustreerd zijn of bang zijn. Andere mensen worden erg gereserveerd en spreken nauwelijks meer. Ze trekken zich terug en verliezen alle interesse in activiteiten die ze vroeger plezier hadden. Bovendien kunnen een uitgesproken angst en een bepaald wantrouwen zich ontwikkelen. Getroffen mensen voelen zich bedreigd en tonen paranoïde treinen.

 

De vier stadions van de dementie van Alzheimer

 1. Lichte cognitieve stoornis (Milde cognitieve stoornissen)

 

In deze fase zijn er kleine cognitieve beperkingen, die meestal niet worden waargenomen door de getroffen, maar kunnen worden waargenomen door buitenstaanders. Het kan echter worden begrepen door een diagnostische test. Getroffen mensen in dit stadium zijn nog niet afhankelijk van hulp, ze kunnen hun dagelijkse leven nog steeds alleen beheersen. Samenvattend wordt deze eerste fase gekenmerkt door het feit dat er lichte cognitieve beperkingen zijn, maar slechts minimaal invloed hebben op degenen die in zijn dagelijks leven worden getroffen.

 

 2. Vroege fase van de dementie van Alzheimer

 

De eerste tekorten van kortetermijngeheugen komen voor in dit stadion. Informatie die onlangs aan u is meegedeeld, zij het in gesprekken of per telefoon, kan niet langer worden onthouden. Getroffen mensen in dit stadium hebben problemen na discussies. Ze tonen ook problemen bij het vinden van het woord en verliezen vaak draad in gesprekken. De eerste problemen doen zich voor met ruimtelijke en tijdelijke oriëntatie. Bijvoorbeeld, de getroffen missafspraken of kunnen hun geparkeerde auto niet langer vinden. De meeste van hen kunnen nog steeds omgaan met het dagelijks leven, en taken in het huishouden kunnen meestal worden beheerst. U hebt echter ondersteuning nodig voor complexere taken. In dit stadion merken de getroffen langzaam op dat er iets mis is en proberen ze hun tekorten zo goed mogelijk te verbergen. Humor wordt vaak gebruikt om af te leiden van geheugentekorten of oriëntatieproblemen. Sommige mensen trekken zich ook terug, dat wil zeggen dat ze zich verbergen voor de buitenwereld om hun beperkingen te verbergen. Nieuwe en ongebruikelijke situaties worden vermeden die mogelijk niet haalbaar zijn voor de getroffen degenen. In deze fase worden mensen in dit stadium steeds onzekerder en trekken ze zich terug uit de buitenwereld. De aard van de persoon zelf begint te veranderen. Iedereen die ooit heel open en hongerig was naar ervaring, kan nu erg gereserveerd en angstig verschijnen. Er kan ook een verhoogde prikkelbaarheid zijn als dingen niet lopen zoals de mensen het willen of als ze beseffen wat ze niet meer alleen kunnen doen. Depressie kan ook ontstaan. De stemming wordt geperst en activiteiten of hobby's die vroeger vrienden hadden, hebben niet langer plezier voor de persoon en ze kunnen bijna niet gemotiveerd zijn. Lichaamshygiëne en het huishouden worden verwaarloosd. Sociale contacten zijn steeds minder verzorgd en de mensen isoleren zich in hun appartement.

 

3. Middenfase van de dementie van Alzheimer

 

De ziekte is nu duidelijk merkbaar in deze fase. Er zijn nu niet alleen tekorten in korte termijn geheugen, maar ook langdurig geheugen. Herinneringen aan het declaratieve langetermijngeheugen worden getroffen, meer precies het episodische geheugen. Dit is verantwoordelijk voor het redden van belangrijke gebeurtenissen in het leven, zoals huwelijk, kinderen en andere drastische gebeurtenissen in het leven. Mensen in de middelste fase hebben problemen met het onthouden van deze belangrijke fasen van het leven. Het is moeilijk voor hen om te onthouden hoeveel kinderen ze hebben, evenals wat hun namen zijn en hoe oud ze zijn. Vroege herinneringen aan de kindertijd kunnen willekeurig optreden en het kan gebeuren dat de getroffen denken dat ze momenteel in de herinnerde fase van het leven zijn. De persoon kan bijvoorbeeld overweldigd worden dat hij een kind is en dringend naar huis moeten gaan naar hun moeder. De ruimtelijke oriëntatie verslechtert steeds meer. Mensen kunnen problemen hebben met het vinden van hun huisnummer of, in het ergste geval, kennen ze niet langer hun eigen vier muren. Dingen worden gelegd en afspraken worden altijd gelegd. Mensen zijn moeilijker te herkennen en mensen worden steeds onzekerder in hun acties, omdat het nu duidelijk kan worden gezien dat ze tekorten hebben en het ook op zichzelf opmerken. De persoonlijkheid verandert nu veel meer met de voortgang van de ziekte. De richting van de verandering van de natuur varieert van persoon tot persoon. Sommigen worden agressiever, sommigen worden erg verlegen en communiceren nauwelijks meer. Dit kan extreem stressvol zijn voor familieleden, omdat de relatieve meer en meer verandert en de nieuwe persoonlijkheid vermoeiend en ongebruikelijk kan zijn. Naast het veranderen van de persoonlijkheid, voelen mensen in de middelste fase ernstige onrust en nervositeit. Dit wordt uitgedrukt in een verhoogde drang om te bewegen. Betekent dat de getroffen getroffen rusteloos rondrennen zonder een duidelijk doel. Dit gedrag kan ook leiden tot mensen die proberen te ontsnappen uit het appartement of huis. Vanwege het steeds meer afnemende gevoel van tijd, kan het slaap-waakritme worden gestoord, wat betekent dat mensen 's nachts rondrennen en niet geloven dat ze moeten gaan slapen en dan overdag in bed gaan liggen. Samenvattend zijn mensen in de middelste leerstadium van de dementie van Alzheimer in toenemende mate afhankelijk van hulp, omdat ze hun dagelijks leven niet langer alleen kunnen beheersen.

 

4. Late Alzheimer Stadium

 

In de laatste fasen van de ziekte van Alzheimer, verslechtert de gezondheid van de getroffen persoon steeds meer. U bent nu erg vatbaar voor infecteren met andere ziekten. Het gebrek aan beweging en voeding, evenals een ouderdom kan helpen om algemene immuunafweer zwakker te maken. Dit maakt hen uiterst vatbaar voor infecties. Deze fase wordt gekenmerkt door moeilijkheden bij het eten, slikken en drinken, een uitgesproken fysieke zwakte, veel slaap en weinig verbale verklaring. Incontinentie kan ook optreden, omdat de signalen van uw lichaam, die goed worden gevorderd, niet langer kunnen interpreteren. Omgaan met incontinentie is vereist met het vereiste geduld en goede zorg. Producten zoals Incontinentie -inserts En Incontinentiebroek kan helpen om de put te ontvangen van de betrokken persoon. Samenvattend zijn mensen in de laatste fase rond de klok rond de zorg, evenals zeer vatbaar voor infecties, die in de meeste gevallen ook de doodsoorzaak vertegenwoordigen.

 

Herken vroeg, handel vroeg

Aangezien de individuele fasen van Alzheimer dementie nu bekend zijn, is het belangrijk om uit te leggen hoe dementie in een vroeg stadium kan worden herkend en wat u als familielid kunt doen om de cursus positief te beïnvloeden en passende maatregelen te kunnen nemen in het voordeel van uw eigen gezondheid en die van de betrokken persoon. In het vroege stadium is het soms moeilijk om de tekenen te zien. Dementie kan congruent zijn van de symptomen zoals die van depressie. Om zeker te zijn van welke ziekte het is, moet u aandacht besteden aan de volgende tekenen en dienovereenkomstig contact opnemen met een arts en een afspraak maken voor diagnose.

 

  • Geheugenverlies: De eerste tekenen van een geheugenverlies zijn dat mensen zich niet langer herinneren, afgesproken dingen, vaak dezelfde vragen stellen en meer objecten verplaatsen.
  • Dagelijkse problemen: Een vroeg teken van dementie kan ook zijn dat bekende taken moeilijker zijn om te doen of tot verwarring leiden.
  • Planningsproblemen: De betrokken persoon heeft steeds meer moeite om hun dagelijkse leven te plannen.
  • verwarring: In de eerste fasen kan de persoon de oriëntatie verliezen en niet langer weet welke dag is of op welke plaats hij is.
  • Woord -brandende aandoeningen: Een ander teken kan zijn dat mensen problemen hebben met spreken omdat sommige woorden niet langer bedenken en ze hun draad verliezen tijdens het gesprek.
  • Sociale onthouding: Vanwege onzekerheid trekt het niet alleen om alles alleen te doen zich vaak terug te trekken om hun tekorten te verbergen. Het gebeurt vaak dat u geen plezier meer voelt met activiteiten die u vroeger leuk vond.
  • Persoonlijkheid verandert: Er kunnen stemmingswisselingen zijn in de vroege stadia. Getroffen mensen worden angstiger, irritanter en er is een depressieve stemming.

 

Wat kan ik als familielid doen?

Als lid van een persoon met Alzheimer zijn er veel manieren om goed te behouden en kwaliteit van leven. De patiënten van Alzheimer voelen zich vaak uitgesproken onzekerheid en zijn depressief. De effecten van de ziekte van Alzheimer kunnen niet worden gestopt. Er kan echter worden gewaarborgd om de tijd te maken voor degenen die zo aangenaam mogelijk worden getroffen. Hier zijn enkele belangrijke dingen die u zeker moet overwegen bij het omgaan met de getroffen mensen:

 

  • geduld: Het belangrijkste is om geduld en begrip te verhogen. Omdat mensen erg angstig of achterdochtig kunnen zijn, is het belangrijk om tijd te nemen en geduldig met hen te zijn.
  • Routine en beveiliging: Het is belangrijk om een ​​routinematige dagelijkse routine te creëren om stress te voorkomen en beveiliging te creëren. Een gestructureerde dagelijkse planning helpt. Het kan ook helpen om een ​​plan op te hangen, met de hulp waarvan je altijd kunt zien wat de volgende keer is. Er moet ook een barrièrevrije omgeving worden gecreëerd om het risico op letsel te minimaliseren.
  • mededeling: Het juiste type communicatie is de sleutel hier. Wees geduldig als de persoon moeite heeft zich uit te drukken in gesprekken of zichzelf af en toe te herhalen. Het is belangrijk dat u het gevoel overbrengt dat de persoon door u wordt gehoord. Let ook op niet -verbale kenmerken en bevestig opnieuw wat er met een glimlach is gezegd of knikt om veiligheid en waardering over te brengen. Vermijd het gebruik van gecompliceerde woorden of lange zinnen, omdat dit snel kan leiden tot verwarring. Vermijd ook een complexe vraag en laat de persoon de tijd beantwoorden.
  • Voeding en gezondheid: Zorg ervoor dat maaltijden regelmatig worden genomen en dat ze gezond en evenwichtig zijn. Mensen met Alzheimer vergeten vaak te drinken, wat snel kan leiden tot uitdroging. Het is ook positief dat de gezondheid regelmatig activiteiten aanneemt en sociale contacten onderhoudt. 
  • Vind professionele ondersteuning: Hoe verder de ziekte vordert, hoe meer hulp mensen beïnvloedde. Als familielid met een baan en hun eigen gezin is het onderhoud van een dementie -patiënt onredelijk, daarom is het belangrijk om op tijd hulp te vinden in de vorm van een huishoudelijke verpleegkundige dienst of een zorgfaciliteit. Ontdek en selecteer de beste optie voor uzelf en uw familieleden. Het is belangrijk dat u uw eigen gezondheid niet verwaarloost. De Alzheimer -ziekte herbergt niet alleen fysieke en emotionele stress voor de getroffen degenen, de situatie is ook stressvol voor familieleden. Er zijn verschillende aanbiedingen voor familieleden en familieleden, bijvoorbeeld in de vorm van zelfhelpgroepen.

 

Conclusie

Een diagnose van Alzheimer presenteert iedereen die betrokken is bij nieuwe uitdagingen. Met de kennis en het begrip van de ziekte kunt u de kwaliteit van leven van de betrokken persoon aanzienlijk verbeteren. Tot nu toe heeft de wetenschap nog geen kansen gevonden om een ​​dementie te genezen, maar talloze studies naar deze complexe ziekte zijn actief. Het is belangrijk om te blijven trainen, te blijven trainen en empathie te tonen en een ondersteuningsnetwerk op te bouwen. Vroege detectie is van centraal belang, omdat dit de diagnose en therapie kan vertragen en de kwaliteit van leven aanzienlijk kan verbeteren. Een dergelijke diagnose kan ook extreem zijn voor familieleden. Het is belangrijk om ondersteuningsnetwerken te gebruiken en aandacht te schenken aan uw eigen gezondheid. Het blijft een medische en sociale taak om kennis over te brengen, op te bouwen en nieuwe manieren te vinden, om het leven en de kwaliteit van de patiënten van Alzheimer te verbeteren.

laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat opmerkingen moeten worden goedgekeurd vóór publicatie.